четвъртък, 3 март 2011 г.

ЩО Е "ФАДО"

Фадо е популярен жанр в традиционната португалска и вокална музика, същността на който често се изразява с непреводимата дума „соудаде” / на португалски soudade/, съчетаваща в себе си понятия като самота, носталгия, копнеж по непостижимото и любовна мъка. То е непоносима вътрешна болка, която трябва да се изпее.

"Фадо" е латинска дума "fatum", която означава съдба, фаталност, живот. Така че фадистите пеят за най-големите чувства на човешката душа и за живота с неговата красота и мизерия едновременно, за всичко! Има по-жизнерадостно фадо и по-тъжно фадо, но фадо не винаги означава музика, в която се пее за самотата. То просто е много дълбоко и изначално в посланията си.

Фадото като жанр се оформя и налага в началото на 19 век като смесица на характерни гръцки ( например лаика ), романски и арабски музики, и най – вече под влияние на бразилската. Фадо оказва съществена роля в националната самоидентификация на португалската нация, тъй като прокарва ясна граница между ярките и живи испански ритми, и меката меланхолична душа на португалския народ.
Като популярен жанр се изпълнява в малки гостилнички ( на португалски taska
), известни като дом на фадо То се изпълнява в съпровод от две китари, обикновено от акустична китара и португалска китара (с шест двойки струни).
В португалия съществуват два основни центъра на фадо: Лисабон и Коимбра. За разлика от лисабонския, коимбренският стил е неразривно свързан с местната академична традиция и
поради тази традиция се нарича „студентско”. Характерна негова черта, е че се изпълнява от мъже.
За кралица на фадото се смята известната и почитана певица
Амалия Родрегеш, която популяризира жанра по света.

ИЗПЪЛНИТЕЛИ:

- Амалия Родригеш
- Дулсе Понтеш
- Карлуш ду Карму
- Криштина Бранку
- Мариза

КИТАРИСТИ:

- Антониу Шаиню
- Карлуш Паредеш

1 коментар:

  1. Ники, с тази статия не само даваш информация, но и провокираш да потърсим такава музика, да я послушаме и ... да се оставим на нейната "магия", която вдъхновява. "Благодаря" е най-малкото, което мога да кажа.

    ОтговорИзтриване