неделя, 15 януари 2012 г.

МАЙКЪЛ КЪНИНГАМ


Кънингам е роден в Синсинати, Охайо и израства в Пасадена, Калифорния . Учи английска литература в университета в Станфорд , където получава степен . По-късно, в Университета на Айова, получава Michener Fellowship и магистърска степен по изящни изкуства степен от Айова, Работна среща на писателите. Докато учи в Айова, пише разкази, публикувани в Atlantic Monthly и Париж за преглед на. Неговият кратък разказ, "Белият ангел", е по-късно се използва като една глава в романа "Дом на края на света". Той е включен в "най-добрите американски разкази, 1989 г.", публикуван от Houghton Mifflin.
През 1993 г., Кънингам получи Guggenheim стипендия и през 1998 г. от Националната фондация за изкуствата Fellowship. През 1995 г. той е удостоен с награда на Уайтинг писателите . Кънингам е преподавал във Fine Arts Center в Provincetown , Масачузетс и в МВнР по програма за творческо писане в Бруклин College . В момента той е професор по творческо писане в Йейлския университет .

Кънингам е основна сила в американските писателски среди, а и романът му "Specimen Days", е много добре приет от американските критици.
Майкъл Кънингам е редактор на книгата с поезия и проза от Уолт Уитман, Закони за Creations , и е написана, със Сюзън Minot , а сценарият е адаптиран от романа на Evening Minot. Той е и продуцент на филма от 2007 г. , Вечер, която звездите Глен Клоуз, Тони Колет , и Мерил Стрийп.

РОМАНИ

--- ЧАСОВЕТЕ;

--- ПЛЪТ И КРЪВ;

--- КОГАТО ПАДНЕ МРАК;



--- ДОМ НА КРАЯ НА СВЕТА;

--- ДНИ НА ОБРАЗЦИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар