вторник, 9 август 2011 г.

АЙН РАНД - живот и творческа дейност



Айн Ранд (на английски: Ayn Rand); рожденото име Алиса Зиновиевна Розенбаум, родена на 2. февруари 1905, починала на 6. март 1982 г. е американски философ, сценарист и романист от руско-еврейски произход.
Тя е позната и известна по света със своята рационална философия, близка по идеи с политическото и философско движение либертарианство, която тя нарича „обективизъм”.
Има написани множество философски есета за свободната мисъл, защитавайки свободата, социалната справедливост и частната собственост. Значителен принос има и в сферата на етиката, политическата философия и епистемологията. Има издадени пет сборника с есета „Добродетелта на егоизма”, „Новото ляво: Антииндустриална революция”, „Философията: Кому е нужна”, и „Гласът на разума”.
Други нехудожествени произведения са: „За новия интелектуалец”, „Въведение в обективистката епистемология” и „Изкуството на художествената литература” (
The Art of Fiction).

Айн Ранд е автор на романи като: „Ние живите”, „Химн”, „Изворът” и шедьовъра „Атлас изправи рамене” – втори по популярност след Библията.
Има написани три сценария и адаптации на своите книги за киното. .
Айн Ранд значително повлиява на политическата философия и либералната икономика, най-вече в Северна Америка. Тази значителна дама – писател, сценарист и философ, е считана още за теоретик на индивидуалния капитализъм и на либертарианството, отхвърлящо всички форми на принуда, проповядващо ценностите на разума, производителността и „рационалния егоизъм”” - главна идея на обективизма.
Като член на крайните антикомунисти, Айн Ранд проповядва независимост с
идеите на капитализма срещу всички форми на колективизма и религията.
Същите идеи споделят психотерапевтът Натаниъл Драндън, икономистите
Алън Грийнслан и М. Нортроп Брюхнер, Тери Гудкайнд, президентът Роналд Рейгън, философът и икономист Лудвиг фон Мизес, и основателят на Уикипедия Джими Уелс.
Айн Ранд подкрепя свободомислещата визия на минархизма, поставящ човека в центъра на обществото и етиката.

Според френския писател и философ Ален Лорен, специалист по нейните творби, Айнд Ранд е въплъщение на „самореализиращия се имигрант”, „защото тя е извършила този подвиг, изповядвайки краен атеизъм, силно критикувайки алтруизма в името на „рационалния егоизъм”.
Нейните открито прокапиталистически бестселъри са реално един от малкото сериозни и добили широк резонанс контрапункти на левите марксически и маоистки движения в периода на 1960 – та година в САЩ, Германия и Франция.

В годините около 1970-та година Ранд се концентрира върху систематичната разработка на своята обективистична философия и приложението й спрямо отделни актуални обществени събития . Паралелно работи за няколко института и преподава като доцент, издава статии и впоследствие собствени вестник и списание.
Публичната й дейност, участието й в политологични и философски дебати са изключително интензивни и не намаляват до смъртта й през 1982 .


Няма коментари:

Публикуване на коментар